,

Rijksmonument Mauritskazerne krijgt opknapbeurt!

Maurits Kazerne

De Mauritskazerne in de gemeente Ede is toe aan een grondige restauratie. Wij zijn dan ook recent van start gegaan met de restauratie van dit historische Rijksmonument. Een speciaal team, dat bestaat uit onze schilders en glaszetters, is ingezet om deze opdracht tot een goed einde te brengen, binnen het aangegeven tijdsbestek van 20 weken.

Het opknappen van de Mauritskazerne is niet zomaar een project, het gaat om de restauratie van een rijksmonument dat in 1904 is gebouwd als verblijfplaats van de infanterie. Het is een bijzonder historisch gebouw dat kenmerkend is voor het aanzicht van de gemeente Ede. Wij zijn er dan ook erg trots op dat wij deze restauratie mogen realiseren.

In opdracht van Bouwbedrijf Kreeft hebben wij voor de gemeente Ede een speciaal team op dit project gezet, want er moet wel het één en ander gebeuren. Al het monumentaal raamwerk moet compleet worden vernieuwd en ook sommige kozijnen moeten worden vervangen. Daarnaast moet al het houtwerk (binnen en buiten) van het gebouw opnieuw worden gegrond, geschilderd en afgelakt. Denk aan de kozijnen, deuren, daklijsten, boeiboorden en zelfs de gehengen op de entreedeuren.

Geschiedenis van de Mauritskazerne

De Mauritskazerne is in beide Wereldoorlogen actief in gebruik genomen. Uit het hele land kwamen toen militairen naar Ede toe om zich voor te bereiden op de oorlog. Tijdens WO II is de kazerne gebruikt door Duitse bezetters en werd de naam veranderd in ‘Kommodore Bonte Kaserne’. Daarna is de kazerne nog voor tal van activiteiten ingezet, waarna Defensie de kazerne op 1 januari 2011 heeft overgedragen aan de gemeente Ede.